Coronavirus update: testbeleid

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het coronavirus.

Heeft u last van griepverschijnselen zoals verkoudheid, hoesten of bent u ongerust? Heeft u vragen over het coronavirus? Raadpleeg voordat u de huisarts/huisartsenpost belt eerst de website van RIVM/Thuisarts.nl en/of bel de landelijke informatielijn 0800-1351. Hier kunt u van 08.00 tot 22.00 uur terecht voor vragen en actuele informatie.

Testen mogelijk bij milde klachten: bel 0800-1202

Sinds 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Meer informatie vindt u op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM.

Wanneer komt u in aanraking voor een test? Lees de informatie op Thuisarts.nl

Update 15 juni 2020

Rode Kruis hulplijn

Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur. Meer informatie.

Update 14 april  2020

Thuisarts.nl biedt online vragentest aan

De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test bestaat uit 4 korte vragen. Na de test weet u of uw klachten bij corona passen. En wat u moet doen en waar u op moet letten.

Ook mensen met een zwakke gezondheid kunnen de test invullen. De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.

Update 1 april 2020

Huisartsen gewoon bereikbaar voor serieuze klachten

Inwoners uit de Kop van Noord-Holland geven ruimschoots gehoor aan de oproep om met kleine klachten nu niet naar de huisarts te gaan, zodat zij meer ruimte hebben om patiënten met corona(verdenkingen) te helpen. Echter lijkt het er nu op dat ook veel patiënten met – in potentie – ernstige aandoeningen hiermee blijven rondlopen.

Het is goed dat mensen die verder gezond zijn hiermee wachten, maar mensen met serieuze klachten die kunnen duiden op een beroerte, hartaandoening of kanker moeten wel contact opnemen met de huisarts. Klachten zoals bijvoorbeeld een verdacht knobbeltje, pijn op de borst of hevige buikpijn mogen niet genegeerd worden. Het is belangrijk dat inwoners in dit geval telefonisch contact op te nemen met de huisarts, zodat deze de vervolgstappen kan bepalen. Het moet immers niet zo zijn dat patiënten blijven rondlopen met ernstige kwalen die steeds erger worden. Ook voor patiënten met psychische klachten is voldoende hulp beschikbaar.

Alle praktijken in de Kop van Noord-Holland hebben een speciaal Corona-spreekuur, dus patiënten mét en zonder (een verdenking op) Corona worden van elkaar gescheiden. Ook in het ziekenhuis en op de SEH is er sprake van aparte stromen.

Dus voor mensen met ernstige en/of acute klachten: de huisarts heeft tijd voor u en is telefonisch bereikbaar.

Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland

Update 19 maart

Coronavirus in de Kop van Noord-Holland

In de afgelopen weken heeft de corona-epidemie zich in Nederland verder ontwikkeld. De overheid heeft een beleid aangewezen dat erop gericht is de verspreiding van de ziekte te vertragen en zo de druk op zorg te spreiden. Dit beleid begint bij de mensen zelf, blijf thuis als je hoest; houd rekening met kwetsbare mensen in uw omgeving en werk zoveel mogelijk thuis. Denk ook goed na over het bezoeken van feestjes, verjaardagen en andere sociale activiteiten.

De taak van de huisarts is om de reguliere zorg zoveel mogelijk te bewaken en in stand te houden in deze moeilijke tijden en de mensen die besmet zijn zo goed mogelijk te begeleiden volgens de geldende richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Wij merken daarnaast een toenemende druk op de huisartsenzorg door een stijging van het aantal telefonische vragen met 30% in de praktijken en op de Huisartsenposten in de Kop van Noord-Holland.

Graag informeren wij u over belangrijke zaken voor de komende periode

 • Het is belangrijk dat we onnodige praktijkbezoeken overdag zoveel mogelijk voorkomen om verdere verspreiding van het virus te beperken. Het kan dus zijn dat de huisarts of de praktijkondersteuner een controle voor een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch consult.
 • Ook vragen wij met klem aan de patiënten om NIET zonder afspraak naar de huisartsenpraktijk te komen (ook niet voor bv algemene vragen of een herhaalrecept) en als u een afspraak maakt eerlijk antwoord te geven op de vraag of u last heeft van luchtwegklachten of koorts.
 • De doktersassistente zal aan de telefoon hiernaar vragen. Ook zal zij vaker een zelfzorg advies geven of u door de huisarts terug laten bellen. Vragen die veilig uitgesteld kunnen worden zullen uitgesteld worden. Het spreekt vanzelf dat we natuurlijk de gezondheidsproblemen die wel beoordeeld moeten worden blijven behandelen.
 • Mensen die hoesten en geen koorts hebben en ook niet benauwd zijn hoeven de huisarts ook niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is immers helaas geen geneesmiddel voor corona.
 • Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 en alle mensen jonger dan 70 met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

Ons advies

 • Stel uw vragen zoveel mogelijk telefonisch, via het patiëntenportaal (indien uw praktijk hierover beschikt) of e-mailadres van uw huisartsenpraktijk
 • Vraag ook uw herhaalmedicatie telefonisch of digitaal aan
 • Kom alleen naar de praktijk als u een afspraak heeft. De praktijkondersteuner (zowel voor chronische zorg als voor de ggz) zal telefonisch contact met u opnemen over uw afspraak.

LET OP: dit is het algemene beleid op dit moment, check de website van uw huisartsenpraktijk voor de meest actuele informatie!

Patiënten worden op de huisartsenpost alleen gezien na telefonische triage

Een consult op de huisartsenpost vindt alleen plaats na telefonische triage. We gaan hier strenger op toezien om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dus het nadrukkelijke verzoek om eerst telefonisch contact op te nemen.

Persbericht omtrent coronavirus

Klik hier om het persbericht te lezen dat HKN heeft gestuurd naar regionale en lokale media.

Wanneer contact opnemen met de huisarts? Huidig advies:

Voor volwassenen en kinderen
Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden).

 • U hoeft bij deze klachten niet getest te worden.
 • Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft.
 • Bel de huisarts/huisartsenpost als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt.

Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder weerstand?
Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u:

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe.
Bij vragen: bel 0800-1351.
U kunt kijken op Thuisarts.nl voor de laatste informatie.

Online zelftest

Er is een zelftest ontwikkeld voor het coronavirus. Deze test is gebaseerd op actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) afkomstig van het RIVM.
Indien u ongerust bent of twijfelt of u besmet bent kunt u voordat u contact opneemt deze vragenlijst doorlopen. U ontvangt meteen een advies.

Voordat u telefonisch contact opneemt met uw huisarts/ de huisartsenpost

 • Raadpleeg eerst de website van RIVM en/of
 • Bel de landelijke informatielijn 0800-1351
 • Raadpleeg de zelftest

De GGD adviseert of u contact op dient te nemen met de huisarts.

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten.
De huisarts vertelt u wat u moet doen. Blijf tot die tijd binnen.

Actuele informatie vindt u op Thuisarts.nl en op de website van RIVM.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Klik hier voor om te zien of u vraag al online beantwoord kan worden.

Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:

 • Was uw handen vaak met water en zeep. Maakt ze droog met een papieren handdoekje. Gooi dit weg.
 • Gebruik handalcohol of handgel alleen als er geen kraan of zeep is. Bijvoorbeeld na het snuiten.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.