Lean werken in de praktijk - HKN Huisartsen

 • Datum Tijdstip
  4 oktober 2023 17:00 uur - 20:30 uur
  7 december 2023 17:00 uur - 20:30 uur
 • Locatie: HKN Huisartsen
 • Adres: Grotewallerweg 1, 1742 NM Schagen
 • Beroepsgroepen: Huisarts, doktersassistent, praktijkmanager

 • Docenten / sprekers:

  Mauk van Heemstra

  www.inverbindingzijn.com

Informatie

Eén van de pijlers binnen Meer Tijd Voor de Patiënt is ‘Anders werken in de praktijk’. HKN wilt u hierbij graag op weg helpen ook als u volgend jaar start met Meer Tijd Voor de Patiënt. Daarom organiseren wij dit jaar wederom de Lean (na)scholing kosteloos voor u.

U of uw praktijkmanager kan samen met één van uw doktersassistent(e) deelnemen.
De (na)scholing is geschikt voor praktijken die gaan starten met Lean werken. Ook is de (na)scholing een mooie volgende stap voor de praktijken die vorig jaar hebben deelgenomen aan de training ‘Lean voorraadbeheer’.


Lean is een werkwijze waarmee organisaties/praktijken met behulp van continu verbeteren steeds slimmer gaan werken. Het doel van Lean is het creëren van maximale waarde voor de klant oftewel de patiënt op de meest effectieve en efficiënte wijze. Bij de huisartsenpraktijk kunnen er ongetwijfeld ook processen verbeterd worden om de werkdruk te verminderen en om tijd over te houden voor wat het werk in de praktijk juist zo leuk maakt; namelijk zorg en aandacht voor de patiënt! Lean werken helpt u om zich meer te richten op hoofdzaken in uw praktijkvoering: wat voegt écht waarde toe? Het gaat om procesverbetering als normaal onderdeel van het werk, waarbij elke medewerker verantwoordelijk is voor het eigen handelen. Het gevolg is meer uitdaging, plezier en productiviteit.

De essentie van Lean is om een blijvend besef te hebben van wanneer men ‘waarde’ toevoegt tijdens het werk. In huisartsenpraktijken komt dit in principe neer op de ‘behandeling’ van de patiënt, waarbij overige (kantoor)werkzaamheden kritische beschouwing verdienen om deze zoveel als mogelijk te beperken.

Een zeer waardevolle Lean tool is het maken van een Waardestroom-analyse. Met een Waardestroom-analyse worden problemen in uw praktijk in meer of mindere mate opgelost. Deze biedt daarnaast handvatten om alle niet-waarde-toevoegende activiteiten te beperken, wat direct leidt tot meer tijd voor de patiënt. Tijdens de training maken we gezamenlijk een fictieve Waardestroom-analyse, welke mogelijkheden biedt op weg naar meer tijd voor de patiënt. Vervolgens vergelijken we de opgestelde Waardestroom-analyse met de huidige werkwijze van uw praktijk. Hierdoor ontstaan talloze inzichten over waar het makkelijkst en het meeste tijd bespaard kan worden om meer tijd vrij te maken voor patiënten.

In de tweede sessie inventariseren we gezamenlijk de inzichten van alle deelnemers en bespreken we waar de prioriteiten liggen om Lean werken makkelijk en effectief in te voeren. Na afloop kunt u de concrete voorstellen uit de training gebruiken in uw praktijk.

De inloop is vanaf 17.00 uur met soep en broodjes. De training start om 17.30 uur.

 

 

PersoonsgegevensU meldt zich aan voor de volgende cursus