Even voorstellen: Klaartje Post, triagist

Verpleegkundige/triagist Klaartje (links op de foto) werkt sinds 2008 op de huisartsenpost van HKN en is daarmee al één van de “oudgedienden”. De huisartsenpost werd namelijk in 2006 opgericht en het vak van triagist was destijds helemaal nieuw. Ook voor haar. Ze vertelt over haar ervaringen.

Klaartje HUISARTSEN Post

Mijn naam is Klaartje Post, 37 jaar, woonachtig in Middenmeer, 14 jaar samen met Robert van ’t Westende en moeder van 3 kinderen. Ik neem jullie mee voor een kijkje in mijn vak als triagist.

Sinds 2008 ben ik werkzaam als verpleegkundige/triagist op de Centrale Huisartsenpost, locatie Den Helder en Schagen, onderdeel van Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN). Tot ons gebied behoren de gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. De huisartsenpost in Den Helder is gevestigd in Noordwest Ziekenhuisgroep, Huisduinerweg 3. De huisartsenpost in Schagen is gevestigd op de Grotewallerweg  1. Op Texel nemen de huisartsen wisselend waar en is er geen centrale locatie. De Wieringermeer, waar ik woon, valt onder Huisartsenpost West-Friesland.

“Even moeten googlen”

Toen ik 12 jaar geleden de vacature van triagist onder mijn neus gedrukt kreeg van mijn moeder, wist ik totaal niet wat een triagist überhaupt was, Ik heb het moeten googelen, had er nog nooit van gehoord. Nadat ik gesolliciteerd had en geslaagd was voor de opleiding tot triagist ben ik aan het werk gegaan. Van origine ben ik verpleegkundige, een verpleegkundige- of doktersassistentendiploma was en is een vereiste.

“Uitdagend, afwisselend vak”

De werktijden, s’ avonds, s’ nachts en in het weekend, kwamen mij toen ook goed van pas. Zo kon ik bij mijn zoontje zijn en was mijn partner Robert er voor hem als ik aan het werk was. En 12 jaar later ben ik er nog steeds. De werkzaamheden hebben zich steeds verder ontwikkeld.  Het vak triagist is doorlopend uitdagender, spoedeisender en drukker gaan worden. Medio juni 2021 komt er een spoedplein in Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, waardoor wij ook nauw gaan samenwerken met de SEH (Spoedeisende Hulp).

“De triagist stelt geen diagnose, maar bepaalt de urgentie”

Triage is eigenlijk het rangschikken op urgentie zodat we met een beperkte capaciteit spoedzorg kunnen organiseren. Hier worden de triagisten voor opgeleid en regelmatig bijgeschoold. We werken nauw samen met de huisarts, de chauffeur van de artsenauto, Meldkamer, GGZ , SEH en soms zelfs de politie. De klachten die telefonisch binnenkomen kunnen variëren van een kind met koorts tot een patiënt met een hartinfarct waar via de Meldkamer we een ambulance op af sturen. Om tot een juiste urgentie te komen wordt er een speciale methodiek gebruikt. Eerst stel je iemand veilig d.m.v. de ABCDE-methode.

A= airway (luchtweg)  B= Breathing (ademhaling) C= Circulation (circulatie) D= Disability (bewustzijn) E=Exposure /Environment(blootstelling /omgevingsfactor

Als iemand veilig is nemen we de ingangsklacht en diepen dit uit met een aantal vragen en aan de hand daarvan bepalen we uiteindelijk de urgentie.

U0=uitval ABCD reanimatie

U1=instabiele ABCD direct levensgevaar onmiddellijk hulp sturen

U2=Bedreiging ABCD of orgaanschade zo snel mogelijk hulp bieden

U3= reële kans op schade /humane redenen binnen enkele uren hulp bieden.

U4= verwaarloosde kans op schade, wel hulp bieden maar hoeft niet in de spoedzorg. Overbruggen tot eigen huisarts er weer is. Zelfzorg adviezen en pijnstilling.

U5= geen kans op schade. Zelfzorgadviezen meegeven.

Het kan dus zijn dat bij een U1,U2 of U3 een arts met de chauffeur een (spoed)visite moet afleggen bij de patiënt thuis. Dit gebeurt indien de patiënt niet in staat is om naar de huisartsenpost toe te komen.  Ik stel als triagist geen diagnose, dat doet de huisarts. Ik stel als triagist een urgentie. Wij zijn dus geen verlengde van de huisarts, maar zijn er echt voor spoedzorg die niet tot de volgende dag kan wachten.

“Nooit gebruiken hoeven maken van kinderopvang”

Wij werken op een tijdstip waarop de meeste mensen vrij zijn. Dit heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Het kan zijn dat ik hierdoor wel eens een feestdag, feestje of verjaardag mis. Ik heb door dit werk wel veel bij mijn kinderen kunnen zijn en ik heb ik nooit gebruik hoeven maken van de kinderopvang. Mijn collega’s zijn mij veel waard. Heftige dingen die je samen meemaakt kunnen we altijd goed met elkaar bespreken. We kunnen bij elkaar terecht en zijn een hecht team.

Soms is het lastig om mezelf om 16.00 uur middags los te worstelen uit mijn gezin, maar als ik éénmaal op mijn werk ben, ben ik ook echt los van thuis. Helaas kampen ook wij met vele tekorten op de werkvloer wat ook bij ons de werkdruk op het moment erg verhoogd. Dus mocht je in het bezit zijn van een verpleegkundige diploma MBO of HBO niveau of een gediplomeerd doktersassistente diploma en ben je geïnteresseerd geworden in het vak van triagist? Houd onze website en Facebookpagina in de gaten! Een keertje meelopen  is ook altijd mogelijk. De koffie staat klaar!

Met dank aan Klaartje Post