Heb ik een winterdepressie?

Veel mensen zijn in de winter weleens somber of moe. Soms noemt men dat een winterdip. Dat is niet hetzelfde als een winterdepressie.

Bij een winterdepressie heeft u:

  • ten minste 2 weken lang bijna dagelijks last van 5 of meer verschijnselen van een depressie;
  • de klachten beginnen in het najaar of in de winter en gaan in het voorjaar vanzelf over
  • de klachten komen ten minste 2 jaar achter elkaar in het najaar of de winter terug
  • de klachten zijn vaak goed te behandelen met lichttherapie

Een winterdepressie heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in de hoeveelheid licht. In het najaar wordt het vroeg donker. De zon komt later op en geeft minder licht.  Het lichaam past zich hieraan aan, door de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit heeft invloed op uw dag/nachtritme (‘biologische klok’), uw slaap en uw stemming.

Bij een winterdepressie lijkt uw lichaam zich minder goed aan te passen aan het licht. Dit heeft invloed op uw dag/nachtritme, uw slaap en uw stemming. U wordt somber en u slaapt slecht of juist veel.

Behandeling

Een winterdepressie is meestal goed te behandelen met lichttherapie. Verder gelden dezelfde adviezen als bij een ‘gewone’ depressie. Bij lichttherapie krijgt u een aantal dagen tot weken licht van een speciale lamp. Het licht van deze lamp is feller dan een gewone lamp, maar minder fel dan buiten op een zonnige dag. En zonder UV-licht. U gaat in het licht van deze lamp zitten. U houdt uw ogen open, maar u kijkt niet direct in het licht. Tijdens de behandeling kunt u gewoon lezen, tv kijken of aan de computer werken. De behandeling begint met eenmaal per dag 10 tot 15 minuten (meestal ‘s ochtends) gedurende 5 tot 10 dagen. Als het goed gaat kan de behandeling daarna ook langer duren. De meeste mensen merken binnen een week al verbetering.

Uw huisarts kan u naar een psycholoog verwijzen om lichttherapie te krijgen. De psycholoog spreekt met u af wanneer en hoe lang u in het licht van de lamp gaat zitten.
Hij of zij controleert ook of u gevoelig bent voor de bijwerkingen.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.thuisarts.nl