Hooikoorts: herken de symptomen

Door het mooie weer van de afgelopen tijd staan sommige bomen al flink in bloei. Een prachtig gezicht, maar het brengt voor mensen met een hooikoortsallergie de nodige ongemakken met zich mee. De pollen verspreiden zich door de lucht en veroorzaken verschillende klachten zoals een jeukende, verstopte neus, veelvuldig niezen, een droge en branderige keel. Deze klachten zijn niet altijd een gevolg van hooikoorts, maar kunnen ook te maken hebben met een andere allergie.

Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (mei-juni) last krijgen. Sommige mensen hebben het hele seizoen last van hooikoorts, anderen af en toe een dagje. Het stuifmeel verspreidt zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. De hooikoorts kan dan erger worden. Activiteiten buitenshuis, zoals wandelen, fietsen en kamperen, kunnen dan veel klachten geven.

Hooikoorts kan geen kwaad, maar kan wel erg hinderlijk zijn. Het is niet te genezen, maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.

  • Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit. Binnenshuis heeft u daar het minste last van. Gesloten ramen voorkomen dat het stuifmeel gemakkelijk naar binnen waait.
  • Via radio, internet (pollennieuws.nl of de bijbehorende app) en teletekst pagina 714 kunt u volgen of er veel stuifmeel in de lucht zit.
  • Draag buiten een zonnebril.
  • Ga niet zelf grasmaaien.
  • Laat uw wasgoed niet buiten drogen want dan komen er pollen in.
  • Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.

Als prikkels vermijden niet mogelijk is of niet genoeg helpt, kunt u medicijnen gebruiken in de vorm van een neusspray, tabletten of drank. Uw huisarts kan u medicijnen voorschrijven.

Meer informatie