In gesprek met de dokter

Komt u bij de dokter met een klacht, voor behandeling of onderzoek? Dan is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. En dat u zich goed kunt voorbereiden op een gesprek met de huisarts. Er zijn verschillende hulpmiddelen om te voorkomen dat u de spreekkamer verlaat met het idee: ‘Had ik dát maar gevraagd.’ We zetten ze voor u op een rij.

3 goede vragen

Het stellen van “3 goede vragen” helpt om de dialoog tussen u en uw (huis)arts, maar ook tussen u en andere zorgverleners te bevorderen. U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Naast volwassenen is er ook een versie voor kinderen beneden de 18 jaar. In deze video vindt u meer informatie.

Meer informatie

Naarjehuisarts.nl: voor mensen met een verstandelijke beperking

Deze website, ontwikkeld door het Nivel en Stichting Leer Zelf Online (LZO). is bedoeld om mensen met een verstandelijke beperking goed te voorbereiden op een gesprek met de huisarts. Deze groep vindt het vaak lastig om hun klachten in te schatten of uit te leggen aan een arts. Soms laten ze een huisartsbezoek daarom zitten, waardoor hun klachten kunnen verergeren.

Om hen hierin te ondersteunen krijgen bezoekers uitleg van Steffie, een animatie die op meerdere websites voor de doelgroep wordt gebruikt en die in begrijpelijk taal uitleg geeft. Ze oefenen er met telefoongesprekken en kunnen er een vragenlijst invullen waaruit een samenvattend document wordt opgesteld, dat duidelijk kan maken wat de klachten precies zijn. Dit document kunnen ze vervolgens printen en meenemen naar het echte gesprek met de huisarts.

Meer informatie