Mijn kind heeft last van wratten

Als uw kind weinig last heeft van de wratten, kunt u het beste afwachten en niks doen.

De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar. Na 2 jaar zijn bij twee derde van de kinderen alle wratten verdwenen. Een enkele keer blijven ze veel langer zitten. Het is niet bekend waarom het ene kind er snel van af is en het andere kind niet.

Zelfzorgmiddelen

Er zijn middelen die u zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Het is niet bewezen dat deze zelfzorgmiddelen helpen, maar ze kunnen ook geen kwaad. Voorbeelden van zelfzorgmiddelen zijn:

  • Middelen met salicylzuur (meestal 17 %)
  • Middelen die de wrat bevriezen. Deze middelen bevatten dimethylether.
  • Middelen met andere werkzame stoffen, zoals TCA, MCA of mierenzuur.

Behandeling bij de huisarts

Heeft uw kind veel last van de wratten, zoals pijn of irritatie? Dan kunt u naar de huisarts gaan voor behandeling. Wratten zijn moeilijk te behandelen. Ook de behandeling van de huisarts laat de wratten lang niet altijd verdwijnen. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.

Het is goed om uw kind te betrekken bij de keuze om wel of niet te behandelen en bij de keuze voor welke behandeling.

Mogelijke behandelingen bij de huisarts zijn:

  • De huisarts schrijft een recept voor salicylzuurzalf 40%. U smeert de wrat dagelijks in met deze zalf. Dit kan huidirritatie geven.
  • In de huisartsenpraktijk wordt de wrat aangestipt met vloeibare stikstof. Is de wrat na 1 keer bevriezen niet weg? De behandeling wordt dan elke 2 tot 4 weken herhaald. Langer dan 3 maanden behandelen heeft geen zin. De kans dat wratten dan nog weggaan wordt niet groter door verder te gaan met bevriezen.
  • Als salicylzuurzalf of vloeibare stikstof niet helpt, kan het combineren van deze twee behandelingen de kans op succes verhogen. Er zijn dan wel meer bijwerkingen.
  • Voor een behandeling van een voetwrat kan het zijn dat uw huisarts MCA of TCA gebruikt. Dit geeft minder pijn dan het aanstippen met vloeibare stikstof. Het kan brandwonden geven bij onjuist gebruik. Daarom wordt het niet (meer) aanbevolen.

Meer informatie vindt u op www.thuisarts.nl