Pilot Welzijn op Recept

De gemeente Schagen is samen met 5 huisartsenpraktijken het initiatief ‘Welzijn op Recept’ gestart, een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid. Deze klachten hebben lang niet altijd een medische oorzaak, maar zijn vaak het gevolg van onderliggende sociale problemen zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, verlies van werk en eenzaamheid. Via Welzijn op Recept worden patiënten die hiermee te maken hebben door de huisarts verwezen naar een welzijnscoach.

Pilot met 5 huisartsenpraktijken in de gemeente Schagen

Het project Welzijn op Recept is een pilot die wordt uitgevoerd door 5 huisartsenpraktijken: Huisartsenpraktijk D.F. de Boer in het Zand, Huisartsenpraktijk Glorie in Schagerbrug, Huisartsenpraktijk Callantsoog, Huisartsenpraktijk Petten, Huisartsenpraktijk Kuilboer in Sint Maartensbrug. Dit doen zij in samenwerking met de gemeente Schagen, Vicino, HKN Huisartsen en Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH).

Wat is de meerwaarde?

Door maatwerk te bieden kunnen patiënten samen met de huisarts zoeken naar een laagdrempelige en beter passende oplossing dan medicijnen of zorgtrajecten. De huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor klachten zoals eenzaamheid of problemen op sociaal vlak. Samen met de patiënt besluiten ze of doorverwijzen naar de gemeentelijke welzijnscoach waardevol is. Deze coach gaat samen met de patiënt op zoek naar passende oplossingen. Dit zijn bijvoorbeeld passende activiteiten in de buurt, die aansluiten bij de interesses zoals creatieve of sportieve activiteiten, lotgenotencontact of vrijwilligerswerk. De gesprekken met de welzijnscoach gaan over het welbevinden en samen zoeken waar men (weer) blij van wordt.

Lees hier wat de meerwaarde van Welzijn op Recept is geweest voor Henk uit Uithoorn. Hij kwam steeds minder buiten. Niet zozeer het coronavirus hield hem binnen, maar onzekerheid.

Meer weten over Welzijn op Recept?

Op de website vindt u informatie en delen mensen hun ervaringen.

www.welzijnoprecept.nl