Rokers gevoeliger voor virusinfecties

Bijna een kwart van de rokers in Nederland is meer gaan roken tijdens de coronacrisis. Dit zegt het Trimbos-instituut, dat een onderzoek heeft laten doen onder rokers. Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt, aldus het instituut.

In oktober start de jaarlijkse actie Stoptober, waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste de hele maand niet te roken. Volgens Trimbos is negen procent van de rokers van plan om komende oktober mee te doen. De helft van die mensen zegt door de coronacrisis meer gemotiveerd te zijn om te stoppen. Dit omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om het coronavirus zelf op te lopen.

Rokers gevoeliger voor virusinfecties

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Ze zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten. Er is steeds meer bewijs dat mensen die COVID-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties en op overlijden.

Roken verstoort het functioneren van het immuunsysteem, zowel algemeen als specifiek in de longen. Bij rokers werken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen minder, waardoor verontreiniging makkelijker de longen in komt. Roken verhoogt ook de ontstekingsreacties. Bovendien kan door roken de longfunctie al verminderd zijn, waardoor rokers minder reservecapaciteit hebben. Er is daarom reden om aan te nemen dat rokers met COVID-19 meer vatbaar zijn voor ernstige complicaties.

Voor een roker zal het soms ook lastig zijn om te herkennen of de rokershoest verergert of dat hij/zij hoest vanwege een besmetting met het SARS-CoV-2 virus.

Bron: Trimbos-instituut

Stoptober: hét moment om te stoppen

De maand oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment. Volgens het Trimbos-instituut is de kans op een succesvolle stoppoging met Stoptober vijf keer zo groot als wanneer rokers alleen proberen te stoppen. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden, en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen. Doe mee!

Gratis webinar op 28 september

Kunt u ook nog wel wat extra tips, ondersteuning en motivatie gebruiken voordat u 1 oktober gaat stoppen met roken. Laat u dan inspireren en motiveren door onze stoppen met roken coaches, stoppers van voorgaande jaren, artsen en een aantal van de bekende ambassadeurs. Zij zullen u in een uurtje  tips en aanmoedigingen geven zodat u geheel klaar bent om op 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken. Meld u hier aan.

Meer informatie en aanmelden voor Stoptober