Wel of geen PSA test voor prostaatkanker?

Bent u tussen 50 en 75 jaar en denkt u ervoor na uw PSA te controleren? Er is nu een keuzehulp ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen, de Prostaatkankerstichting en de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Soorten prostaatkanker

Langzaam groeiende prostaatkanker
Deze soort komt het meest voor. Langzaam groeiende kanker geeft pas na lange tijd klachten, of nooit. Hierbij is behandeling vaak niet nodig.

Snel groeiende prostaatkanker
Deze soort komt minder voor. Deze kanker geeft wel (ernstige) klachten, en kan dodelijk zijn. Bij deze soort geeft vroege behandeling een kleinere kans om problemen te krijgen van de ziekte.

Waaraan merkt u dat u misschien prostaatkanker heeft?

Prostaatkanker geeft meestal geen klachten. De meeste mannen met prostaatkanker merken nooit dat ze het hebben. Plasklachten zijn geen teken van het hebben van prostaatkanker. De kans op prostaatkanker is bij plasklachten niet verhoogd. Botpijnen (bijvoorbeeld in de heup of rug) zijn vaak het eerste wat iemand van prostaatkanker merkt. Dat komt dan doordat kankercellen ook in de botten zijn gaan zitten.

Over de PSA-test

Dit is een bloedtest. Uw bloed wordt getest op het stofje PSA (Prostaat Specifiek Antigeen). PSA wordt in de prostaat gemaakt.
Het PSA in het bloed kan hoger worden:

  • als u ouder wordt
  • bij een ontsteking van de prostaat
  • bij een goedaardige vergroting van de prostaat
  • bij prostaatkanker

Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of u wel of geen prostaatkanker heeft. Een verhoogd PSA kán op prostaatkanker wijzen, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Bij een laag PSA is er een hele kleine kans dat u toch prostaatkanker heeft. Heel soms is de PSA namelijk niet verhoogd bij prostaatkanker.

Een PSA-test en aanvullend onderzoek door de huisarts alleen geeft geen duidelijkheid. Bij een te hoog PSA en/of een afwijkende prostaat is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig. Hier wordt een echografie en/of MRI-scan van de prostaat gemaakt en zo nodig worden kleine stukjes prostaat weggehaald (biopten), die daarna worden onderzocht op kankercellen

Na deze onderzoeken weet u of u prostaatkanker heeft.

Wel of geen test?

Veel mannen denken: hoe eerder ik weet dat ik prostaatkanker heb, hoe beter. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het heeft voor- en nadelen om te weten of u prostaatkanker heeft. Deze keuzehulp helpt u een persoonlijke keuze te maken of u zich wel of niet laat testen. U gaat in 5 stappen door de keuzehulp heen. In de laatste stap zet de keuzehulp voor u op een rij wat u belangrijk vindt. Dit overzicht kunt u uitprinten en meenemen naar het gesprek met uw arts als u dat wilt.

Ga naar de keuzehulp