Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Kan je de dingen doen waar je blij van wordt, energie van krijgt en die jij belangrijk vindt? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

Wat is Positieve Gezondheid?

Machteld Huber heeft onderzoek gedaan naar wát gezondheid is en is zo uitgekomen op het begrip ‘Positieve Gezondheid’. Positieve Gezondheid zegt dat gezondheid veel meer is dan de medische gezondheid (wel of niet ziek zijn) maar veel meer hoe je daarmee omgaat. Of je je gezond voelt heeft te maken met de medische situatie, maar net zo goed met andere onderdelen van het leven zoals of je je gelukkig voelt, of je mee doet in de samenleving en of je de dagelijkse dingen kan doen. Wat daarin belangrijk is om je ’gezond’ te voelen is voor iedereen anders.
Positieve Gezondheid  is de uitwerking in 6 dimensies van die bredere kijk op gezondheid. Die 6 dimensies worden zichtbaar in het Spinnenweb Positieve Gezondheid.

 

Door op deze bredere manier te kijken willen we kijken naar wat er wél kan. We kijken naar wat belangrijk is voor iemand in het omgaan met dat wat er in je leven op je pad komt, in lichamelijke gezondheid, emotionele uitdagingen en de omgang met andere mensen.  Zodat je zoveel mogelijk zelf de regie hebt over je eigen leven.
Wat is voor jou belangrijk om te kunnen (blijven) doen, om je gezond te voelen en wat heb je daarvoor nodig?

 

Lees meer