HPV-prik voor jongens en meisjes

Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 jaar worden een uitnodiging van de GGD voor de HPV-prik. Het gaat om 2 keer een prik: tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Na de prikken is de kans kleiner om kanker te krijgen van: de baarmoederhals, de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond en keel. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kun je krijgen via seks. Bijna iedereen raakt wel 1 keer of vaker besmet. Meestal ruimt het lichaam het virus op. Maar soms lukt dat niet en ontstaat er schade aan cellen. Die kunnen jaren later veranderen in kankercellen.

Tot 2022 werden alleen meisjes vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prikken tegen HPV. Meisjes en jongens van 12 tot 18 jaar die eerder geen prik kregen of liever niet wilden, kunnen alsnog HPV-prikken krijgen. Ze ontvangen in 2022 of 2023 een uitnodiging van de GGD. Vanaf 2022 krijgen jongens ook een uitnodiging voor prikken tegen HPV. Die krijgen ze in het jaar dat ze 10 worden. Bij jongens wordt door de prikken de kans kleiner op kanker van de penis, anus, mond en keel. Door de prikken zijn zij niet alleen zelf beschermd. Zij kunnen het virus daardoor ook minder snel aan anderen doorgeven. De prikken zijn ook bij jongens veilig.

Wanneer krijgt mijn kind een uitnodiging?

Uw kind krijgt in het jaar dat het 10 jaar wordt een uitnodiging van de GGD om de prikken gratis te halen. Het zijn 2 prikken. Tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden.

Jongeren van 15 jaar en ouder hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming. Ze bouwen namelijk minder snel afweer op. Zij krijgen de eerste prik, 1 maand later een tweede prik, en 5 maanden daarna een derde prik.

Tot 2022 werden alleen meisjes vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prikken tegen HPV. Meisjes en jongens die vóór 2022 geen prik kregen of liever niet wilden, kunnen in 2022 en 2023 alsnog HPV-prikken krijgen. Ze krijgen een uitnodiging:

  • in 2022: kinderen geboren in 2012, 2009, 2008, 2006 of 2004
  • in 2023: kinderen geboren in 2013, 2011, 2010, 2007 of 2005

Voordelen van de HPV-prikken

  • Door de prikken is de kans kleiner om kanker te krijgen van:
    • de baarmoederhals, de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond en keel.
  • De prikken zijn gratis voor kinderen in het jaar dat 10 jaar worden.
  • Door de prikken zijn kinderen niet alleen zelf beschermd tegen kanker. Ook geven zij het virus minder snel door aan anderen.

Nadelen van de HPV-prikken

Na de HPV-prik kan de plek waar geprikt is een paar dagen pijn doen, rood en dik zijn of jeuken. Uw kind kan ook last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Meestal duurt dat 1 of 2 dagen, heel soms duurt het een week. Het lichaam van uw kind werkt hard bij het maken van de afweerstoffen. Dat betekent dat de prik goed werkt.

Wat uw kind niet krijgt van HPV-prikken: chronische vermoeidheid, migraine en ziekten van de afweer van het lichaam. Ook wordt uw kind er niet onvruchtbaar van. HPV-prikken veroorzaken geen ziektes, ze kunnen juist kanker voorkomen. Dit is allemaal goed onderzocht.