In gesprek met Wulfert van Ginkel, huisarts in Hippolytushoef

Door: Susan Goudsblom, communicatieadviseur HKN

Een mooie autorit op een zonnige vrijdagochtend brengt me in Hippolytushoef voor een ontmoeting met Wulfert van Ginkel, sinds januari praktijkhouder van Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Parklaan. Wulfert, geboren in 1977 te Amsterdam, wist al snel dat hij dokter wilde worden. Toen hij niet werd ingeloot voor de studie geneeskunde vertrok hij naar ons buurland België, waar hij aan de universiteit in Leuven afstudeerde als basisarts en vervolgens als huisarts.

Hij was slechts 27 jaar oud toen hij al zijn diploma’s op zak had. Op deze jonge leeftijd wilde hij het vak in alle breedte ontdekken en de wereld leren kennen. Zo werkte hij als tropenarts enkele jaren in het Amazonegebied, in Frans-Guyana. Na vele omzwervingen is hij nu praktijkhouder in Hippolytushoef. Ik zocht hem op om te horen hoe deze reis is verlopen.

Waarom wilde je huisarts worden?

“Ik wist al snel dat ik zo breed mogelijk wilde werken. Ik merkte tijdens mijn studie dat ik veel onderdelen van de studie geneeskunde interessant vond, waardoor het lastig was om voor een specialisme te kiezen. Als huisarts is het werkveld heel breed en gevarieerd. Je staat echt tussen de mensen, midden in de maatschappij en kunt je leven lang ervaring blijven opdoen. Zo blijf je groeien als arts en als mens. Dat was voor mij doorslaggevend.”

Je bent in januari dit jaar gestart als praktijkhouder. Wat heb je voor die tijd gedaan?

“Nadat ik enkele jaren in Zuid-Amerika heb gewerkt, ben ik teruggekeerd naar Nederland voor mijn familie en gezin. Ik heb de opleiding tot SEH-arts gevolgd in Bordeaux, waardoor ik extra vaardigheden heb geleerd op het gebied van acute zorg. Dit heeft mij veel gebracht, want door deze extra opleiding  ga ik nu relaxter om met spoedeisende situaties. Daarnaast heb ik in Amsterdam gewerkt als huisarts in de verslavingszorg en als waarnemend huisarts.”

Van Amsterdam naar de Kop van Noord-Holland, hoe is dat gegaan?

“Ik zocht een rustigere plek om te wonen, dus zijn we naar Heiloo verhuisd. Ik ben blijven werken als waarnemer in Amsterdam, Schagen en vooral in de regio Alkmaar.
Het bleef wel kriebelen, dus in die jaren ben ik een paar keer voor kortere perioden teruggegaan naar Frans-Guyana. Ik heb zelfs nog met mijn gezin een periode in Nieuw-Caledonië gewoond en gewerkt, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Net als in Frans-Guyana is Frans daar de voertaal. Tijdens mijn studie in België heb ik de Franse taal goed geleerd, dus dat kwam hier opnieuw goed van pas.”

En  nu ben je praktijkhouder in Hippolytushoef.

Breed glimlachend. “Klopt. Toen ik ouder werd merkte ik dat het losse werk mij steeds minder voldoening gaf. Mijn kinderen worden groter, waardoor er nu de ruimte is ontstaan om dit project aan te kunnen gaan. Ik wilde al een paar jaar mijn eigen praktijk beginnen, maar wel één die bij me zou passen. En het liefst zo landelijk mogelijk. Die match vond in Huisartsenpraktijk Parklaan. Vanaf de eerste kennismaking was het gevoel goed.”

Hoe vind je het om hier als huisarts te werken?

“Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Ten eerste heb ik een topteam om me heen met allemaal enthousiaste, hardwerkende mensen. Ook het patiëntencontact is ontzettend prettig. Je leert de mensen echt kennen, weet van de familiebanden en achtergrond.
Dit geeft diepgang aan het vak, want er gaat vaak zoveel meer schuil achter de eenvoudige kwaal waar mensen mee komen, dan je op het eerste gezicht zou denken. Als vaste huisarts haal je echt meer uit het contact met de patiënt. Doordat je een band opbouwt, ontstaat er wederzijds vertrouwen. Hierdoor verlopen gesprekken gemakkelijker. De mensen zijn dankbaar en ik verneem regelmatig dat men tevreden is met de nieuwe dokter in het dorp; dat doet me goed.”

Klinkt goed! Hoe ervaar je het praktijkhouderschap?

“Het is pittig, maar doordat we een sterk en hecht team hebben boksen we het voor elkaar. Het was wel even wennen, want de praktijk drijft op één huisarts. Als ik uitval is er moeilijk een waarnemer te vinden. Dus het komt op jou neer. Niet alleen de patiëntenzorg, maar ook alle andere zaken zoals functioneringsgesprekken, kwaliteitsmanagement en het runnen van een apotheek. Als praktijkhouder moet je alles tegelijk in de gaten houden. Ik ben niet gewend om te delegeren. Het werk als tropenarts of waarnemer is heel individualistisch. Daartegenover staat dat je een band met je patiënten opbouwt en zelf beslissingen kunt nemen. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe kleur op de muur wil dan gebeurt het ook. Daarnaast hebben we binnen de praktijk ook veel zaken in eigen beheer, naast een apotheek doen we ook bloedafname en maken we ECG’s. Dit maakt het werk zeer veelzijdig.”

Hoe vind je het om in deze regio te werken gezien je ervaring in andere gebieden?

“Het oude eiland Wieringen is echt een prachtige regio om te wonen en te werken. Hippolytushoef en zijn omliggende dorpjes zoals Westerland en Stroe zijn heel pittoresk. De sfeer onderling is gemoedelijk en ook de samenwerking met de andere huisartsen in de omgeving is uitstekend. Mensen kennen elkaar, iets wat in een stad als Alkmaar heel anders is. Op termijn wil ik dichterbij de praktijk gaan wonen, want ik ga hier niet meer weg!”

Wulfert is ‘here to stay’, dat straalt er vanaf als hij over zijn praktijk vertelt. Tegenover mij zit een trotse praktijkhouder. Want ondanks het feit dat het pittig is zijn de verwachtingen die hij van te voren had dubbel en dwars uitgekomen. Bovendien werkt hij samen met zijn partner Geertje, die in de praktijk actief is als doktersassistente en praktijkmanagementtaken op zich neemt. Hoe mooi is dat?

We doen nog even een foto. Niet in de spreekkamer, maar voor het mooie pand aan de Parklaan. Samen met Geertje. Het zonnetje schijnt. Binnenkort pronkt het nieuwe logo op de gevel. Ze mogen trots zijn.