Uw dossier bekijken

Toegang tot uw medisch dossier 

Met de toegang tot uw medisch dossier heeft u inzicht in de gegevens over uw gezondheid zoals bekend bij de huisarts: uw klachten, medicijnen, overgevoeligheden, allergieën, uitslagen en metingen zoals bijvoorbeeld uw bloeddruk.

U kunt op de website van uw huisartsenpraktijk zien of u via een patiëntenportaal (via de computer) of app (via telefoon of tablet) online toegang heeft tot uw dossier. Een patiëntenportaal is een beveiligde online omgeving waarin naast dossierinzage ook andere diensten beschikbaar zijn, zoals het maken van online afspraken, bestellen van herhaalmedicatie en het e-consult. De functionaliteiten verschillen weliswaar per praktijk, maar zullen in de toekomst steeds meer beschikbaar komen. Het voordeel is u zelf uw zorg online kunt regelen wanneer het u uitkomt.

Hoe werkt een patiëntenportaal?

Via een portaal kunt u steeds meer zorgzaken met uw computer, tablet of smartphone controleren en regelen. Dit kost u minder tijd en u heeft uw gegevens altijd bij de hand heeft. Maar hoe werkt het precies? Digivitaler is lesprogramma dat speciaal is ontwikkeld om u hiermee op weg te helpen. Voor de meest gebruikte patiëntenportalen, Uw Zorg Online (gelijk aan de regiovariant van HKN) en MijnGezondheid.net zijn er lessen beschikbaar.

Lesprogramma Uw Zorg Online / HKN

Tip: volg de cursus ‘digitaal uw zorg regelen’ 

Indien u gebruik maakt van een portaal en app van HKN dan kunt u ook deze lessen volgen. De HKN-app is een regiovariant van Uw Zorg Online.

Video hoe meld ik me aan?

Video hoe gebruik ik het portaal?

Video hoe gebruik ik de app?

Folder met uitleg

Alle materialen

Lesprogramma MijnGezondheid.net

Video uitleg portaal

Folder met uitleg

Alle materialen

Het kan zijn dat u cursussen kunt volgen bij een bibliotheek in de buurt. Wij raden u aan hiernaar te informeren indien u interesse heeft.

Patiënten over online inzage

Henk Sens, patiënt bij een praktijk in Anna Paulowna, is zeer te spreken over de digitale mogelijkheden 

“Het grootste voordeel is ik hoef niet meer te bellen, ik zoek contact op het moment dat het mij uitkomt. Ook kan ik nu eenvoudig mijn dossier inzien, afspraken maken, uitslagen inzien en mijn herhaalmedicatie bestellen. Het werkt goed en ik krijg snel een reactie”.

Huisarts Ronald Hijmering over online inzage

Als patiënt heeft u altijd het recht om uw medisch dossier in te zien bij een zorgverlener, dus ook bij de huisarts. Maar hoe krijgt u online toegang? En welke gegevens zitten er eigenlijk in een medisch dossier? Huisarts Ronald Hijmering vertelt hierover.

Lees verder

Online inzage uitgelegd

In deze animatievideo worden de voordelen van online inzage uitgelegd.

 

Voordelen

Online inzage in uw medisch dossier zorgt ervoor u beter geïnformeerd bent, meer inzicht krijgt in uw eigen gezondheid en meer regie kunt nemen over de zorg. Ook het vertrouwen in de zorgverlener neemt toe, omdat deze openheid van zaken geeft.

Als goed geïnformeerde patiënt kunt u zich beter op een consult voorbereiden en/of na afloop alles thuis nog eens rustig nalezen. Dit zorgt vaak voor een beter gesprek. Ook voelt u zich meer betrokken bij uw gezondheid en zorgproces.

Veilig gegevens uitwisselen

Uw medische gegevens zijn goed beveiligd. Alleen medewerkers van de huisartsenpraktijk en uzelf hebben toegang tot de gegevens. Wees voorzichtig met het geven van de medische gegevens aan anderen. Houd uw inloggegevens altijd geheim.

Pas op met het delen van uw gegevens

Bedenk eerst of u het goed vindt dat iemand anders uw gegevens ziet. In sommige gevallen kan het zijn dat u de gegevens wel wilt geven. Geef alleen gegevens die nodig zijn en niet uw hele medisch dossier. Vaak bent u niet verplicht om die gegevens te geven.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van uw huisarts of Thuisarts.nl

Zoek uw huisarts