Vaccineren: triagist in de frontlinie

Eind februari zijn er 3 vaccinatieteams vanuit Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN) in de regio Texel, Den Helder en Schagen gestart met vaccineren. We hebben meerdere locaties o.a. kleinschalige woonvormen kunnen bezoeken en bewoners daar kunnen vaccineren met het BioNTech/Pfizer vaccin.

Huisarts, verpleegkundigen en chauffeur vormen sterk team

Het team bestaat uit een huisarts, twee verpleegkundigen en een chauffeur. De weken voorafgaand aan het vaccineren is er heel hard gewerkt  achter de schermen om de route en administratie op tijd af te kunnen hebben, voordat de drie teams op pad konden gaan. En ik had geluk, ik mocht deel uitmaken van team Schagen! Eerst hebben we als team nog deelgenomen aan een e-learning en hadden we voordat we op pad gingen een korte briefing.

Klaarmaken van vaccin is nauwkeurig proces

Bij het Pfizer vaccin is het zo dat je dit op locatie nog klaar moet maken. Ook is het belangrijk dat het Pfizer vaccin bewaard blijft bij een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. Alle drie de teams hadden dan ook een speciale koelbox mee waar we het vaccin in meenamen. Vooral niet te hard rijden, zachtjes over de hobbels, en tijdens het lopen niet te veel schudden, was heel belangrijk. Uit 1 vaccin ampul opgelost met 1.8 ml NACL (fysiologische zoutoplossing) haalden we zes keer 0.3 ml vaccin. Was het vaccin eenmaal opgelost en klaargemaakt kon het niet meer vervoerd worden en als we iedereen op locatie gevaccineerd hadden kwam het wel is voor dat we spillage hadden. Dan konden we medewerkers, mantelzorgers, ouders van bewoners en collega’s het vaccin ook toedienen. We gooiden natuurlijk nooit wat weg.

Hartelijk ontvangen door zorginstellingen

Ik heb mezelf zo goed mogelijk proberen voor te bereiden, maar wat ik nooit had kunnen voorzien was dat het overal waar we kwamen een feestje was.  Iedereen was zo ontzettend blij dat wij kwamen. De vlag hing uit, er was taart, elke dag een voortreffelijke lunch en we werden zelfs een keer toegezongen dat we binnen kwamen. Wauw! Wat een mooie 2 weken hebben wij achter de rug. En dan spreek ik ook voor team Texel en Den Helder. Nu weer back to normal life en de avonddiensten. Maar zo als het er nu uit ziet mogen wij over 5 weken weer bij alle woonwormen langs om iedereen van het 2e vaccin te voorzien. Ik kijk er nu al ontzettend naar uit. En zo werken we met z’n allen hard naar een weer wat normale samenleving.

Groet, Klaartje

Wil jij ook bij ons aan de slag als triagist? We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s! Neem contact met ons op als je meer wilt weten over deze boeiende functie.