Alcohol

Veel mensen genieten van een goed glas wijn bij het eten of een biertje op het terras. Zolang het beperkt blijft is dit prima, maar een teveel aan alcohol kan een tal van gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de nadelige effecten op organen en weefsels. Indien u regelmatig en een langere periode teveel alcohol drinkt kunt u onder andere last krijgen van vermoeidheid, slapeloosheid, somberheid en angst. U heeft ook meer kans op sommige vormen van kanker, bijvoorbeeld borstkanker of kanker in de mond en keel. Dit is slechts een deel van vele gezondheidsklachten die overmatig alcoholgebruik kan veroorzaken.

Wanneer is er sprake van overmatig alcoholgebruik?

Alcohol drinken is vrij normaal in onze samenleving. Hierdoor valt het niet zo snel op als alcohol een probleem voor iemand wordt. Vaak ontstaat een alcoholprobleem geleidelijk. Alcohol geeft sneller schade dan u zou denken. Wat te veel is, hangt af van uw leeftijd en gewicht en of u man of vrouw bent. Het advies:

  • Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag
  • Drink ten minste 2 dagen in de week géén alcohol. Zo voorkomt u dat het drinken een gewoonte wordt
  • Drinkt u zelden, alleen op feestjes of in het weekend? Ook dat kan schadelijk zijn. Als u te veel of te snel achter elkaar drinkt, kan uw lichaam dat niet verwerken. U wordt dan dronken en suf. Drinkt u 5 glazen in ongeveer 2 uur (vrouwen 4 glazen alcohol in 2 uur), dan noemen we dat binge-drinken. Drinkt u in dat tempo door? Dan hebt u kans op wegrakingen, schade aan organen en bewusteloosheid. U kunt in coma raken door een alcoholvergiftiging

Voor jongeren onder de 18 jaar, vrouwen die zwanger zijn, willen worden of borstvoeding geven: géén alcohol.

Wat kunt u zelf doen?

De Alcohol Infolijn geeft betrouwbare informatie en adviezen over alcohol gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. De Infolijnen worden financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Meer informatie

IkPas

IkPas is een jaarlijkse terugkerende actie in Nederland voor tijdelijk geen alcohol drinken. Het zet mensen niet aan om te stoppen met alcohol, maar om 30 tot 40 dagen niet te drinken en leerervaringen op te doen. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode wordt u zich bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken, doorbreekt u vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend.
Veel deelnemers van IkPas ervaren ook positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.
Meer informatie

Thuisarts.nl

Thuisarts.nl is het platform voor (medische) informatie, hier kunt u tips en informatie terugvinden over dit onderwerp.