Beweging

Bewegen is goed voor lichaam en geest. En dit betekent niet dat u uren in de sportschool hoeft te staan. Fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen of tuinieren valt ook onder gezond bewegen.

Voordelen van bewegen

Regelmatig bewegen is gezond en ook leuk om samen te doen. Als u veel beweegt raken uw spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te werken. U voelt zich daardoor fitter en u heeft meer energie.

  • U kunt beter ontspannen en slapen, u bent minder moe en staat gemakkelijker op
  • U heeft minder kans op overgewicht
  • U krijgt sterkere spieren en botten en een mooiere huid
  • U heeft minder kans op het ontwikkelen van een chronische ziekte zoals Diabetes Mellitus type 2 en/of hart- en vaatziekten
  • Het is goed voor uw bloeddruk en cholesterol
  • Minder kans op burn-out of depressie

Meer bewegen is ook minder zitten

Veel en lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor uw gezondheid. Het verhoogt de kans op ziekte, ook al sport u regelmatig. Bij langdurig stilzitten heeft u een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het lijkt erop dat de stofwisseling verandert: de werking van insuline raakt verstoord. Heeft u een kantoorbaan? Dan zit u een groot gedeelte van de dag. Heeft u fysiek werk? Heel verleidelijk om na het eten neer te ploffen op de bank. Terwijl een korte en stevige avondwandeling u meer energie zal opleveren.

In theorie klinkt het heel mooi, maar voor sommige mensen is het lastig om in beweging te komen. Of gewoonweg niet vanzelfsprekend. Dan is het fijn als er een loket is waar u terecht kunt voor een advies afgestemd op uw lichamelijke conditie en behoeften. HKN Huisartsen werkt samen met Sportservice Schagen en Den Helder om inwoners in beweging te krijgen.

Sportservice: hét loket voor beweging in de Kop van Noord-Holland

Sportservice helpt u de eerste drempel over om meer te gaan bewegen. Op de website krijgt u voorlichting en vindt u een overzicht van beweegactiviteiten bij u in de buurt. Voor iedere doelgroep: ouderen, mensen met een chronische aandoening, psychische klachten of lichamelijke beperking. Sportservice heeft locaties in Schagen en Den Helder.

Bekijk de folder

Wilt u weten welke activiteiten er worden georganiseerd in de regio? Raadpleeg de Sportzoeker, een handige tool waarmee u aan de hand van eigen zoekcriteria een op maat gesneden aanbod te zien krijgt.

Sportzoeker regio Schagen 

Sportzoeker regio Den Helder

In beweging met Texels Welzijn

In beweging zijn en na afloop gezellig even met elkaar aan de koffie. Twee belangrijke ingrediënten van de wekelijkse bewegingsactiviteiten van Texels Welzijn. De organisatie verzorgt een ruim aanbod op het gebied van cursussen en activiteiten in het kader van ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Beweging is een belangrijk onderdeel hiervan, voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op de website.