‘Het enthousiasme voor het huisartsenvak is er bij mij met de paplepel ingegoten’

Sinds 1 april 2023 is Lex Kemps praktijkhouder van huisartsenpraktijk De Schakel in Barsingerhorn samen met Rob Jansen en Petra Schellekens. Lex maakte een grootte stap door, na zijn opleiding, samen met mijn vrouw Suzanne en dochter Sophie in het diepe te springen en te verhuizen naar Barsingerhorn.

‘Ik ben geboren in Swifterbant, een dorpje in Flevoland. Voor mijn studie geneeskunde aan de UvA verhuisde ik naar Amsterdam. Met de Kop van Noord-Holland had ik eigenlijk nog niets. Ik ben natuurlijk wel eens op vakantie geweest naar Callantsoog en Texel, maar meer ervaringen met de Kop had ik niet. Tijdens mijn opleiding tot huisarts heb ik gedurende het eerste jaar kennis gemaakt met deze omgeving en de praktijk in Barsingerhorn als huisarts-in-opleiding. Ik had altijd wel het gevoel dat ik op het platteland wilde wonen en praktijkhouder wilde worden, maar ik wilde ook veel leren. De praktijk van Rob en Petra in Barsingerhorn paste perfect in het plaatje. Gedurende mijn opleiding ben ik gevallen voor het oude dorp, maar ook voor de patiënten: de nuchtere en recht-door-zee West-Friese bewoners.

Het beroep huisarts is er met de paplepel ingegoten. Mijn vader was huisarts in Swifterbant en had zijn eigen praktijk. Tijdens dat eerste jaar van mijn opleiding vroegen Rob en Petra al gauw aan mij of ik geïnteresseerd zou zijn om praktijkhouder van huisartsenpraktijk de Schakel te worden na mijn opleiding. Daar heb ik even over nagedacht, maar al gauw dacht ik: ‘Dit past perfect bij mij’. Mijn vrouw overhalen was een tweede, maar gelukkig is ook zij overstag gegaan. Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht om ooit de praktijk van mijn vader over te nemen, want ik houd van het dorpse maar ik had altijd een voorliefde voor het oude, het kneuterige en dat heeft Swifterbant weinig tot niet. Dat vind ik zo leuk aan Barsingerhorn, de oude polder maar ook het oude raadshuis, een dorp met charme. Daarnaast vind ik de West-Friese bewoners hele fijne mensen. Het zijn mensen die zeggen wat ze vinden en waar het op staat. Natuurlijk zijn hier ook meer niet-West-Friese bewoners komen wonen, zoals ikzelf, maar dat maakt juist de afwisseling van mensen erg leuk.’

Lex Kemps is de jongste praktijkhouder van onze regio. ‘Ik ben een erg enthousiast persoon met veel energie. Ik houd van werken en sta positief in het leven. Ik neem de tijd voor mijn patiënten en ben erg meegaand. Als patiënten hun eigen gedachtes hebben over behandeling en daar samen met mij over praten, dan kan ik daar prima in meegaan als dat het beste is voor hen.

Het allerleukste aan het huisartsenvak vind ik het contact met de mensen. Ik heb het dan niet alleen over het medische aspect, maar juist ook het verhaal achter de persoon, door langere tijd huisarts te zijn van iemand bouw je een band op. Dat maakt het werk divers waardoor het nooit verveelt.

Ook het praktijkhoudersschap ervaar ik als erg fijn. Mede door de samenwerking met Rob en Petra, met hen kan ik sparren. Zij weten hoe alles verloopt en zijn ervaren in het vak. Ik kom met vernieuwingen en nieuwe inzichten, dat vult elkaar mooi aan’