Huisartsenspoedpost, echt alleen voor spoed

De druk op de huisartsenspoedpost neemt steeds verder toe. Om die reden roept Huisartsenorganisatie van Noord-Holland (HKN) mensen inwoners op om alleen te bellen in geval van spoed en anders te wachten tot het eerstvolgende spreekuur van de eigen huisarts. Dit zorgt ervoor dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geleverd en de spoedzorg toegankelijk blijft.

Wanneer bellen met de huisartsenspoedpost?

In het geval van spoedeisende klachten bel je altijd de huisartsenspoedpost en als het levensbedreigend is 112. Het komt regelmatig voor dat mensen te lang wachten, bijvoorbeeld omdat het niet uitkomt vanwege hun werk. In de avond of het weekend neemt de ongerustheid toe, waardoor men alsnog belt met de huisartsenspoedpost. Juist dán is het beter om overdag meteen naar je eigen huisarts te gaan, een vertrouwd gezicht die jouw klachten als geen ander kan doorgronden.

Annet Middendorp, Manager Acute Zorg bij HKN: “De huisartsenspoedpost is ingericht voor spoedzorg. De niet-spoedeisende telefoontjes zorgen er voor dat de wachttijd aan de telefoon oploopt. We zien dit nu- in aanloop naar de drukke zomerperiode- al gebeuren. Hierdoor zijn we minder goed bereikbaar voor mensen die echt acuut medische zorg nodig hebben. Door de langere wachttijd neemt het aantal mensen dat zonder afspraak naar de huisartsenspoedpost komt ook toe. Dat helpt niet. De triage gaat namelijk niet op volgorde van binnenkomst, maar op basis van urgentie. Dus moeten we mensen weer naar huis sturen met eventueel een afspraak op een later moment. De telefonische triage vooraf zorgt ervoor dat de zorg toegankelijk blijft voor spoedeisende klachten, dáár zijn wij voor en dat willen we ook zo houden. Wij vragen mensen altijd vooraf te bellen, zodat wij de juiste inschatting kunnen maken.”

Wat kun je zelf doen?

Bij twijfel zijn er goede hulpmiddelen zoals Moet ik naar de Dokter, een vragenlijst op website van HKN die binnen 1 minuut een betrouwbaar advies geeft of je direct moet bellen met de huisartsenspoedpost. Ook kun je de website Thuisarts.nl raadplegen met betrouwbare medische informatie en adviezen afkomstig van huisartsen. Zo blijft de huisartsenspoedpost bereikbaar voor mensen die met spoed huisartsenzorg nodig hebben.

Ga naar de vragenlijst

Ga naar Thuisarts.nl

In het kort

  • Bij levensbedreigende situaties bel je altijd 112
  • In de avond-, nacht en weekenduren bel je bij spoed met de huisartsenspoedpost
  • Wacht niet met klachten (i.v.m. werk etc.) maar zoek overdag contact de huisarts als dit nodig is
  • Bij twijfel maak gebruik van betrouwbare websites zoals Moet ik naar de Dokter en Thuisarts.nl, je ontvangt binnen 1 minuut een advies of je moet bellen met de huisartsenspoedpost

Video over de huisartsenspoedpost

Ontdek hoe het werkt op de huisartsenspoedpost via deze video.