Oplossingsgericht leidinggeven - HKN Huisartsen

 • Datum Tijdstip
  20 november 2024 09:30 uur - 16:30 uur
 • Locatie: HKN Huisartsen
 • Adres: Grotewallerweg 1, 1742 NM Schagen
 • Beroepsgroepen: Praktijkmanager, huisarts
 • Kosten: € 380.00
 • Accreditatie:

  ABC1 en NVvPM 6 punten

 • Docenten / sprekers:

  Fredrike Bannink

  Klinisch psycholoog en Master of Dispute Resolution

Informatie

‘Anders communiceren binnen je team’

Van leidinggevenden wordt verwacht dat zij zich niet meer gedragen als een ouderwetse ‘baas’. Ze moeten zowel de ‘leider’ zijn die doelen stelt en resultaten meet, als de ‘dienaar’ die faciliteert en medewerkers uitnodigt te excelleren. Je moet alle posities tussen deze twee extremen kunnen innemen, waarbij timing en flexibiliteit belangrijk zijn. Dat vraagt om een andere manier van omgaan en communiceren met je medewerkers. Deze training biedt handvatten.

Bij oplossingsgericht werken gaat het over wat er wél goed gaat. De ‘positieve knop’ wordt aangezet. We kijken niet zozeer naar waar je vanaf wilt, maar waar je naar toe wilt. Wat zijn je doelen, hoe ga je deze bereiken en welke (kleine) stappen moeten daarvoor gezet worden? Oplossingsgericht werken gaat ook over actietaal om mensen in beweging te brengen: ‘wat wil je bereiken?’, ‘wat ga jij doen?’ en ‘met wie ga je het doen?’. Die oplossingsgerichte vragen vormen de kern van oplossingsgericht werken. Zo zetten medewerkers hun kennis en kunde maximaal in voor de ontwikkeling van oplossingen in je organisatie. In ruil daarvoor zul je merken dat medewerkers meer werkplezier ervaren en zich verantwoordelijker voelen voor hun inbreng in de organisatie.

De training bestaat uit een mix van keynote presentaties en het oefenen met verschillende toepassingen. Het is ook mogelijk casuïstiek in te brengen. Deelnemers kunnen het geleerde direct toepassen bij oplossingsgericht vergaderen, coachen, het voeren van functioneringsgesprekken en voor het bevorderen van veerkracht in teams.

Aan het eind van de training:
– weet je wat oplossingsgericht werken inhoudt én ken je het verschil met probleemgericht werken;
– heb je kennis van oplossingsgericht leidinggeven;
– heb je inzicht in de metafoor van leiderschap als gastheerschap;
– kun je praktische toepassingen direct in de praktijk inzetten;
– heb je tools voor optimaal samenwerken.

De training is inclusief lunch.

 

PersoonsgegevensU meldt zich aan voor de volgende cursus